«بحوث فی شرح العروة الوثقى» یکی از مهمترین آثار فقهی شهید صدر بهشمار میرود. این اثر مجموعهای از پژوهشهای علمی در باب «طهارت» است که ایشان در مرحله درس خارج، بهعنوان شرح استدلالی بر متن کتاب «العروة الوثقى» اثر فقیه بزرگ، سید محمدکاظم طباطبایی یزدی، برای شاگردان خود ارائه میکرد.
شهید صدر خود درباره شیوۀ تألیف این کتاب مینویسد:
ازآنجاکه متن این کتاب نه با هدف تألیف بلکه در چارچوب فرایندی آموزشی و متناسب با نیازهای تدریس تنظیم شده است، ویژگی آن توضیح گسترده و بسط در شرح مطالب است. به همین دلیل، برخلاف ساختار مرسوم در نگارش آثار فقهی، این کتاب فاقد ایجاز و اختصار لفظی است که معمولاً در متون فقهی رعایت میشود. بااینحال، اگرچه این ویژگیها قابلتوجه هستند، اما دلیل آن نیز کاملاً روشن است: این اثر همانطور که اشاره شد، حاصل یک تجربه آموزشی است که از لحاظ روش، زبان پژوهش و میزان شرح و توضیح مطابق با سنتهای رایج در تدریس علوم دینی تدوین شده است.[1]
موضوعات مطرحشده در این کتاب در چهار جلد تنظیم شده است که عبارتاند از:
جلد نخست: آبها
- آب مطلق
- آب متغیر
- آب جاری
- آب راکد
جلد دوم: آب باران
- عدم تنجّس آب باران
- شروط عدم تنجّس آب باران
- شروط تطهیر اشیا با آب باران
- برخی فروعات و تطبیقات
جلد سوم و چهارم: نجاسات و احکام آن
پژوهشگاه تخصصی شهید صدر این کتاب را در حالی به چاپ رساند که در آن، حواشی و تعلیقات علمی که توسط آیتالله سید محمود هاشمی در جلدهای اول، دوم و سوم و تعلیقات حجتالاسلام شیخ زهیر الحسون در جلد چهارم را (که در چاپ نخست این کتاب نگاشته شده بود)، حذف نکرده است؛ زیرا این تعلیقات دارای ارزش علمی بالایی بودند و در زمان حیات مؤلف تدوین شدهاند.
برای خرید این کتاب اینجا را کلیک کنید
برای مطالعۀ متن این کتاب کلیک کنید:
بحوث فی شرح العروة الوثقی، جلد اول
بحوث فی شرح العروة الوثقی، جلد دوم
بحوث فی شرح العروة الوثقی، جلد سوم
بحوث فی شرح العروة الوثقی، جلد چهارم
[1] بحوث فی شرح العروة الوثقی، ج١، ص١٣-١۴.