به گزارش خبرنگار ایکنا، آیتالله مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری، در طی سخنرانی در مراسم رونمایی از کتاب «نا» جدیدترین اثر پژوهشگاه تخصصی شهید صدر درباره زندگی و زمانه این شهید والامقام، به بررسی شخصیت علمی شهید صدر پرداخت. آنچه در ادامه میآید بیانات آیتالله مبلغی در این مراسم است:
ضرورت شناساندن شهید صدر به نسل کنونی
معرفی شخصیت شهید صدر به نسل کنونی و نسلهای بعدی یک ضرورت است و طبیعتاً این معرفی باید روزآمد، مؤثر و برخوردار از ادبیات موردپذیرش برای نسل کنونی باشد. کتاب نا را که تورق کردم، به این نتیجه رسیدم که این توانایی در قلم بهکاررفته در این کتاب وجود دارد و توانسته زوایایی از زندگی شهید صدر و حتی فراتر، پارهای از ساحتهای علمی ایشان را در قامت علمی جذاب درآورد و این باعث تقدیر از نویسندۀ توانای این کتاب سرکار خانم دکتر مریم برادران است.
دو بعد مهم در پرداخت به شخصیتها
هر شخصیتی که نابغه است، از دو بعد میتوان وی را کاوید؛ یکی افکار و اندیشههایی که در یک یا بیش از یک زمینه عرضه میکند و طبیعتاً این اندیشهها در قالب کتابها و گاهی در قالب سلوکی آن نابغه بروز پیدا میکند. این اندیشهها به این دلیل اینکه از جایگاه اندیشه برتر برخاسته است، مغتنم و قابلتوجه است و نیازمند به کاوش، بررسی و تحلیلهای چندباره در سطوح مختلف علمی است. این یک بُعد اساسی یک نابغه برای بررسی و مطالعه است.
شهید صدر از این حیث دارای اندیشههای بسیار مهمی است و همۀ آنها دارای نوعی ابتکار، ابداع، سازندهبودن و بسیاری از آنها خاستگاهی برای عزیمت بودهاند و وی در این زمینه دارای تبلور برجستهای است.
بُعد دوم یک شخصیت نابغه که باید مغتنم شمرده و به آن پرداخته شود، بُعد روشی وی است و اینکه چرا این شخصیت و براساس چه مکانیزمی به ارائه و تولید اندیشه میپردازد. البته سطح اول یعنی اندیشهها اهمیت دارد و الگوست، اما نکته مهمتر روشی است که شخصیت برای تولید این افکار بهویژه در حوزۀ دین از آن بهره برده است.
روششناسی در مطالعات دینی
حوزۀ دین پر از لایه و ارتباط با فضای جهانی و انسانی است. اتخاذ یک روش در عرصۀ مطالعات دینی از سختترین و حساسترین روشهای علمی است. شاید اگر گزاف نگوییم، پیچیدهترین روشی که در فضای علمی بهکار گرفته میشود، در عرصه دین است. شهید صدر در این عرصه یک شخصیت سرآمد است. عمدۀ مطالعات ما بر بُعد اندیشهای ایشان است که هنوز هم به اتمام نرسیده است، اما مهمتر، بُعد روشی وی است.
جایگاه انسان معاصر در اندیشۀ شهید صدر
شهید صدر را میتوان در دو ساحت، شامل کلانحرکت در مطلقِ مطالعات دینی و روشهای علمی مشخص در ساحت علوم، مطالعه کرد. در این رابطه، در اندیشه شهید صدر، خدا و حرکت از انسان بهسمت خدا از یک سو و علم و حرکت از خاستگاه انسان بهسمت علم، از سوی دیگر دارای اهمیت است. در این زمینه اگر روش ایشان محل مطالعه قرار گیرد، دائماً میتوانید خدا و ارتباط انسان با خدا را در این مطالعات، حاضر ببینید. شهید صدر وقتی به انسان میرسد سطحاندیشی نمیکند، در کلامی از ایشان آمده است، ما باید در فقه، خصایص انسان را بشناسیم که منظور ایشان خصایص انسان معاصر است.
نظر شهید صدر این است که فقهپردازی منهای شناخت انسان معاصر، نارسا و ناکافی است؛ چراکه این انسان معاصر نقطه کانونی همه تحولات علمی در اجتماع است. اهمیت، نقشآفرینی، تأثیرگذاری و خلقهای مداومی که این تحولات علمی دارد، در نقطۀ انسان تراکم پیدا میکند و خصایص انسانی بر این اساس شکل میگیرد، لذا در فقه و استنباط خود بر کلیدواژه خصایص انسان معاصر در بررسی علوم بشری تأکید و از آن استفاده میکند.
شهید صدر حرکت منهای علم ندارد
شهید صدر بر برخاستن از این خاستگاه علمی مربوط به انسان معاصر تأکید و تمرکز میورزد. در هیچکدام از کتابهای خود از علم دوری نورزیده و از آن استفاده عمیقی کرده است. معروف است که گفته است هرکسی بخواهد درباره مسائل معاصر بررسی کند، ابتدا باید سراغ علم برود، سپس بهسمت قرآن برود تا بفهمد قرآن چه میگوید. وی سپس بهدنبال خلق اندیشه در کتابهای مختلف خود میرود. این ساحت اول و نگاه کلان شهید صدری است، لذا شهید صدر را یا باید در طبیعت، سنن تاریخی یا در صفات و وجود خدا و ارتباط انسان با خدا جستوجو کنید یا باید سراغ دانشها و علوم بروید. وی حرکت منهای علم ندارد و آنگاه است که یک فیلسوف بزرگ و مفسر پر از ابتکار، اندیشمند اصولی خلاق و نظریهپرداز به صحنه میآید و تبدیل به شهید صدر میشود.
حرکت علمی شهید صدر با شهادتش ناتمام ماند
البته باید تأسف خورد که ایشان این اندیشهها، این شخصیت و این راه را بهشکل نیمهتمامی بهدلیل شهادتشان رها کردند و این راه تکامل پیدا نکرد. شهید صدر بهدنبال این بود که این «نا»ها را تکمیل کند. آخرین «نا»یی که نوشت «مجتمعنا» بود که کتاب بسیار ارزشمندی است که از «فلسفتنا» و «اقتصادنا» ارزش بیشتری دارد؛ چراکه آمده بود تا سنن حاکم بر جامعه را ترسیم کند و البته این کتاب با هجوم بعثیها از دست رفت و همین نشاندهنده هجوم به تاریخ و اندیشه بود.
تولید روش در ساحت علوم
بعد دوم شخصیت علمی شهید صدر، روشهای علمی مشخص در ساحت علوم است. این چیزی است که متأسفانه امروزه ابتر مانده است و فرسنگها با آن فاصله داریم، لذا باید بسیار کار کنیم تا یک روش را تولید کنیم. کتابهای شهید صدر در هر بخشی بر دوش گیرنده روش ایشان است. برای مثال، شهید صدر در زمینه فقه، شخصیتی است که آنقدر روش فقهی اجتهادی و استنباطی عمیقی دارد که با مطالعه عمیق این کتاب میفهمید که وی چقدر اندیشیده است تا این سطور فکری را بنگارد.
یک بار کتاب «اقتصادنا» را مطالعه میکردم که سطوری از آن برایم جالب بود؛ لذا مقالهای در این باب نوشتم، اما فهمیدم این مقاله ناقص است، بنابراین هفده یا هجده مقاله در باب روش آن کتاب نوشتم که همگی در رابطه با همان نصف صفحهای از کتاب «اقتصادنا» بود که مطالعه کرده بودم. شهید صدر در این مطالعه عمیق، نگاهی به گذشته دارد که با زبان علمی صِرف، بهدور از هیاهو و جنجال و پرستیژ علمی است.
وی ارتباط تاریخِ فقه با روایات و مصادر را بهخوبی میفهمد و معتقدم عمیقترین اندیشهها و ادبیات فلسفه فقهی در همان نصف صفحهای که مطالعه کردم، وجود داشت. شهید صدر، فقیه عرصه مسائل اجتماعی و اقتصادی بود که میداند چگونه رابطه فقه با دین و اجتماع را بهخوبی توصیف کند.
شهید صدر در ایران ناشناخته است
از سرکار خانم برادران تقدیر میکنم که نثر شیوایی دارند و با این قلم توانستهاند با نسل جدید رابطه برقرار کنند. شهید صدر در فضای ایران ناشناخته است و این کتاب برای همه قابلتوجه است، البته برخی از بخشهای کتاب همانند ارتباط شهید صدر با مظاهر اسلامی و مسلمانان باید بازسازی شود که بنده در این زمینه برای کمک کردن آمادگی دارم، چراکه درست است برخی از کتابهای ایشان شیعی صِرف است، اما کتابهایی هم برای همه جهان اسلام دارند.
کتاب «نا» در نوع خود کمنظیر و از جهاتی بینظیر است. خوب است که این روش برای شخصیتهای دیگر هم به کار گرفته شود. انقلاب اسلامی این برکات را برای ما خلق کرده است و لازم است در اینجا از امام امت یاد و برای آن حضرت تکامل روحی و معنوی آرزو کنم. همچنین برای مقام معظم رهبری که مدیریت کلان کشور را بر عهده دارند، آرزوی سلامتی دارم که بحمدلله مقتدرانه در عرصه جامعه اسلامی حضور دارند. از مسئولان کشور هم باید تشکر کنم که با همه سختیها، کشور را اداره میکنند و انشاءلله همگی در راستای بهبود وضعیت کشور تلاش کنیم.